Ultrazvok ščitnice

Ultrazvočna preiskava ščitnice se uporablja pri vseh pacientih, ki so prvič na pregledu. Z njo ugotavljamo velikost in ultrazvočno strukturo (ehogenost) ščitnice ter okolnih struktur na vratu. Izoehogenost pomeni normalno ehogeno strukturo, hipoehogenost pomeni tkivo z manj odboji  (temnejše na ekranu), hiperehogenost pomeni tkivo z več odboji (svetlejše na ekranu), anehogenost pomeni tkivo brez odbojev (črno na ekranu), anizoehogenost pomeni tkivo z različnimi odboji (deloma temnejše, deloma svetlejše na ekranu). Kalcinacije se pokažejo kot svetli odboji s senco.

Scintigrafija ščitnice

Scintigrafijo ščitnice se izvede na Nuklearnem oddelku Splošne bolnišnice Celje. Izdamo vam napotnico, običajno je čakalna doba kratka (do nekaj dni). Preiskava se ne opravlja  v nosečnosti. Teden dni pred preiskavo ni zaželjeno jemanje acetilsalicilne kisline (npr. Aspirin) ali nesteroidnega antirevmatika (npr. Ketonal, Naklofen, Ibuprofen, Voltaren...). Pred opustitvijo jemanja zdravila se posvetujte z lečečim zdravnikom. Nekaj minut po intravenozni aplikaciji radiofarmaka, ki vsebuje najpogosteje izotop tehnecija, redkeje joda, se predel vratu slika z gama kamero. Scintigrafija ščitnice prikaže aktivnost ščitnice v celoti in aktivnost njenih posameznih delov. Izvajamo jo pri diagnostiki nodoznih (vozličastih) sprememb v ščitnici in redkeje pri hipertirozi (povečanem delovanju) ščitnice. Običajno primerjamo scintigrafsko sliko z UZ preiskavo.

Laboratorij

Osnovne laboratorijske preiskave v ščitnični ambulanti so hormoni FT3, FT4, TSH. FT3 je trijodtironin - hormon ščitnice, FT4 je tiroksin - hormon ščitnice, TSH je tirotropin - hormon hipofize. Dodatne laboratorijske preiskave so protitelesa aTPO (protitelesa proti tiroksinski peroksidazi), aTg (tiroglobulinska protitelesa), TSI (protitelesa, ki stimulirajo ščitnico) in TG (tiroglobulin - protein iz foliklov ščitnice). Najpogosteje določamo TSH. V različnih laboratorijih se lahko normalne vrednosti za posamezne vrste preiskav razlikujejo, ker uporabljajo laboratoriji različne metode in aparate.