Ambulanta za medicinsko hipnozo

Hipnoza je stanje zavesti, ko je pozornost osebe usmerjena in lahko terapevt z govorom vpliva na bolnikovo podzavest in njegovo doživljanje. Hipnotizira se vedno le osebo, ki je s tem seznanjena in se s hipnozo strinja. Hipnozo je možno kadarkoli prekiniti na željo bolnika, saj ta nikoli popolnoma ne izgubi nadzora nad dogajanjem. Hipnoze ne izvajamo pri epileptikih ali pacientih, ki so se ali se zdravijo pri psihiatru - razen pri depresijah. V medicini se uporablja v različne namene:

Pri kroničnih bolečinah različne etiologije s sugestijo oziroma hipnozo zmanjšamo bolečine in s tem izboljšamo kvaliteto življenja - tako se lahko zmanjša ali povsem ukine simptomatska terapija z zdravili. Ob sočasni hipnoterapiji lahko izboljšamo uspeh fizioterapije.

Po 35 tednu nosečnosti začnemo s pripravo nosečnice na porod. Po začetni uvedbi vizualizira nosečnica porod v vsem poteku z vsemi občutji med porodom.Nauči se načinov lajšanja poroda ( podobno kot opazujete vrhunske športnike pred nastopom- naprimer pri slalomu). Že po prvem srečanju lahko ponavlja učenje poroda doma ( do 15 minut na dan). Po pripravi - treh srečanjih in vaji doma- je pripravljena na porod z izkušnjami, ki ji dajejo umirjenost, sproščenost med porodom z znanji zmanjševanja neprijetnih občutij.   V priprave na porod sta vključena bodoča mati in partner oziroma oseba, ki bo prisotna ob porodu.  Z učenjem poroda  se skrajša faza odpiranja vratu maternice, izrazito se zmanjšajo bolečine, izboljšana je kondicija otroka ob porodu, zmanjša se pogostnost poporodne depresije, izboljša se pripravljenost na dojenje, pripravi se mamo na spremenjen ritem spanja po porodu.   Mati med porodom lahko sodeluje z babico ali zdravnikom, partnerjem, spremlja porod. Fizična kondicija matere po porodu je izrazito boljša kot po porodu brez treninga.

Priporočamo učenje avtohipnoze pri prvi nosečnosti, pri naslednjih porodih pa vedno, ko je bil prvi porod težak.

Pri patološkem strahu pred letenjem strah zmanjšamo, lahko pričnete celo uživati v letenju.

Pri strahu pred medicinskimi intervencijami (naprimer jemanje krvi, različne preiskave, obisk zobozdravnika), zmanjšamo strah.

Pri strahu pred javnim nastopanjem in tremi pred izpiti ali preverjanji znanja ojačamo samozavest, zmanjšamo tremo, da boste uspešnejši pri tem, kar boste počeli.

Pri odvajanju od kajenja je najpomembnejša osebna motivacija za opustitev kajenja. Naš pristop je individualen, ponavadi je potrebno več seans.

Pri športnikih povečamo osredotočenost na tekmo in z vplivom na podzavest popravljamo tehniko. Ob zmanjšani samozavesti zaradi neuspehov pomagamo pri vračanju samozavesti. Z vplivom na podzavest premikamo meje, ki so potrebne za vrhunske uspehe.

Pri težavah z budnostjo, spanjem - tudi smrčanjem - pomagamo pri izboljševanju budnosti, odpravljamo nespečnost, zmanjšamo ali odpravimo smrčanje.

Stres v službi ali kjerkoli se s hipnozo zmanjša - v podzavest se vključijo mehanizmi sproščanja napetosti.

Večina dobi posnetek, ki ustreza težavam. Po dogovoru poslušate posnetek v določenih intervalih in se vrnete na hipnozo za nadgraditev ali utrditev sprememb.

Medicinska hipnoza je komplementarna uradni sodobni medicini. Ob kakšnihkoli težavah predlagamo posvet s hipnoterapevtom, ki bo ocenil možnost hipnoterapije.

V ambulanti za medicinsko hipnozo delamo:
Bojan Pustovrh, dr.med., specialist internist,
Jerneja Pustovrh, univ.dipl.psih., specialistka klinične psihologije,
Matjaž Pustovrh, dr.med., specialist nuklearne medicine

Vsi našteti hipnoterapevti imamo diplomo Društva za medicinsko hipnozo Slovenije in se redno izobražujemo.

Ambulanta je samoplačniška, za obravnavo se je potrebno naročiti. Naročanje poteka v ordinacijskem času ščitnične ambulante na telefonski številki ščitnične ambulante ali po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.